Hoe moet je kunststof gevelbekleding monteren?

De montage van kunststof gevelbekleding is niet moeilijk. Wanneer de voorbereidingen in orde zijn, kan naast een professioneel bouwbedrijf ook een doe-het-zelver de kunststof gevelbekleding monteren. Bij de montage van de gevelpanelen is het belangrijk dat er voldoende ventilatie wordt gecreëerd. Bij een horizontale montage dient het regelwerk verticaal gemonteerd te worden met een minimale ruimte van 20 mm. Bij de lichte kleuren en bij de donkere kleuren dient u een minimale ruimte van 36 mm aan te houden. Bij verticale montage dient er van dubbel regelwerk gebruik gemaakt te worden. Er kan alleen van de voordelen van kunststof gevelbekleding geprofiteerd worden wanneer de montage ervan op de juiste wijze gebeurd. Lees hier hoe de kunststof gevelbekleding gemonteerd dient te worden.

Stap 1: de voorbereiding

Voordat je start met de montage gaat er een goede voorbereiding aan vooraf. Uiteraard dien je de levering te controleren. Heb je voldoende gevelpanelen om de klus in één keer te kunnen klaren? Het zou immers zonde zijn dat je een paar panelen te kort komt. Nadat alles gecontroleerd is, kunnen de panelen alvast op maat gezagen worden. Zo kun je straks direct doorwerken. Zorg ervoor dat je de kunststof gevelbeplating horizontaal weglegt op een vlakke ondergrond. Zo blijven ze het best beschermd en kan er niks mee gebeuren. Het bewerken en zagen van de kunststof gevelpanelen wordt gedaan met normale houtbewerking gereedschappen. Bij het zagen kun je bij voorkeur gebruik maken van een fijn getande cirkelzaag.

Stap 2: het regelwerk

Voordat de kunststof gevelbekleding tegen de gevel geplaatst kan worden, dient het regelwerk in orde te zijn. Op de ondergrond wordt in de meeste gevallen eerst een waterdichte damp-open folie gemonteerd. Daarop wordt een geraamte van latten bevestigd. Deze latten dienen minstens 20 mm dik te zijn om een goede ventilatie te creëren. De latten worden vervolgens verticaal om de 300 mm h.o.h. aangebracht. De eerste lat vanaf de hoek op maximaal 200 mm plaatsen. Op deze manier wordt er een luchtspouw gemaakt die zorgt voor voldoende ventilatie. Bij een verticale montage van kunststof gevelbekleding worden er latten horizontaal geplaatst over de verticale latten. De panelen zullen dan wel wat verder naar voren komen. Hier dien je met bijvoorbeeld de kozijnen rekening mee te houden.

Regelwerk voor de montage van kunststof gevelbekleding

Stap 3: de basisprofielen

Voordat de kunststof schroten geplaatst kunnen worden, worden eerst de basisprofielen aangebracht. Houd er rekening mee dat de basisprofielen minimaal kunnen uitzetten of krimpen. Dit verschil wordt met de afwerkprofielen later opgevangen. Optioneel kan vooraf een ventilatieprofiel geplaatst worden. Met dit profiel dicht je de ventilatieopening af en houd je ongedierte tegen. Het startprofiel wordt vervolgens waterpas bevestigd. Deze monteer je aan de onderzijde van het regelwerk. Hier wordt straks het eerste gevelpaneel in gemonteerd. Bij een verticale montage komt het basisprofiel in het zicht en worden de gevelpanelen hier verticaal in gemonteerd. Het basisprofiel is dan ook van kunststof en dient met de speciale bevestigingsschroeven voor kunststof gevelbekleding gemonteerd te worden. Ook de hoekprofielen en eventuele verbindingsprofielen worden op maat gezagen en bevestigd op de juiste plekken.

Stap 4: montage van de kunststof gevelpanelen

Nu de basisprofielen geplaatst zijn, kunnen de gevelpanelen gemonteerd worden. Bij horizontale montage kan het eerste paneel op het startprofiel bevestigd worden, tegen het regelwerk aan. De kunststof gevelpanelen worden bevestigd met speciale bevestigingsschroeven voor de montage van kunststof gevelbekleding. Het volgende paneel kan hier ingeschoven worden en bevestigd worden aan het regelwerk. Zo wordt er van onder naar boven gewerkt. Bij verticale montage van de kunststof gevelpanelen wordt het eerste paneel in het basisprofiel geplaatst en vervolgens wordt deze bevestigd aan het regelwerk. De volgende wordt tegen de eerste aan bevestigd en zo verder.

Het monteren van kunststof gevelpanelen

Stap 5: Afwerking

Nadat alle kunststof gevelpanelen geplaatst zijn, is het tijd voor de afwerking. De hoeken en uiteinden worden afgewerkt met kunststof afwerkprofielen, zodat alle naden en kieren verborgen worden en een mooi geheel ontstaat. Ook wanneer er een verlenging van de panelen nodig is, is er een montageprofiel geplaatst ter hoogte van de verlenging. Hierop kan het kunststof verbindingsprofiel geplaatst worden. Deze kun je met een rubberen hamer bevestigen.

Stap 6: Schoonmaken

Na montage van de kunststof gevelbekleding kun je de panelen direct schoonmaken. Gebruik hiervoor een sopje en een zachte spons. Maak geen gebruik van schurende middelen of oplosmiddelen en plaats geen ladders of steigers tegen de kunststof schroten om beschadiging te voorkomen. Heb je enkele panelen over, bewaar deze dan horizontaal op een vlakke ondergrond en bij voorkeur binnen. Heb je binnen geen ruimte, dan is het ook mogelijk om ze buiten te bewaren, maar verwijder dan wel de eventuele beschermfolie, zodat deze zich niet vast gaat hechten aan het kunststof. Losse stukken kunststof gevelbeplating kunnen prima gerecycled worden. Lever ze dan ook in bij een verzamelpunt voor kunststof.

Kunststof gevelbekleding montage bij verschillende toepassingen

Kunststof gevelbekleding wordt toegepast in de woningbouw, ter bescherming van de gevel of ter verbetering van de isolatie van de woning. Daarnaast kan de kunststof gevelbekleding gemonteerd worden bij chalets, woonboten of tuinhuisjes. Bij alle producten van Kunststof Bouwmateriaal is een montagehandleiding te downloaden. Zo kun je rustig alles nog eens nalezen voordat je de kunststof gevelbekleding gaat monteren.