Canexel vervangen

Canexel is een kant en klaar gevelbekledingsysteem op basis van geperste houtvezels met een duurzame laklaag. Deze gevelbekleding heeft de voordelen van hout. Zo is het gemakkelijk te verwerken, werkt het isolerend en heb je geen last van kromtrekken en kopscheuren. Maar Canexel heeft ook nadelen van hout, zoals houtrot. Destijds werd verteld dat Canexel geen last heeft van het opnemen van vocht en het werd dan ook verkocht met 25 jaar garantie op het basismateriaal en 15 jaar op de toplaag van de Canexel. Nu we een aantal jaren verder zijn, blijkt dat Canexel vooral op de regenkanten niet bestand is tegen weersinvloeden en is de Canexel rot op verschillende plaatsen. Helaas zijn deze rotte plekken in de Canexel vaak niet meer te herstellen. Het is dan ook niet vreemd dat Canexel vervangen wordt op veel plaatsen.


Lees verderop meer over het schilderen van Canexel

Canexel vervangen is de oplossing

Het alternatief voor Canexel gevelbekleding

Canexel werd voorheen veel toegepast in de nieuwbouw, renovatie en recreatiebouw. Chalets of stacaravans werden vaak geheel bekleed met Canexel. Deze gevelbekleding zou dan ook onderhoudsarm zijn en doordat de Canexel in de fabriek is voorzien van een duurzame lakafwerking, behoeft deze geen verdere behandeling. Tegenwoordig komen er veel klachten over Canexel binnen. Zo zou het kromtrekken en is het Canexel rot op verschillende plekken, met name aan de regenkant. De Canexel vervangen door kunststof gevelbekleding is dan ook een reële gedachte.


Canexel vervangen door kunststof gevelpanelen

Om nog meer problemen met de Canexel te voorkomen, lijkt het vervangen van ervan de beste oplossing. Dit omdat schilderen vaak een tijdelijke oplossing is en na 1 of 2 jaar de probelemen opnieuw optreden. Daarnaast is de investering voor het schilderen bijna hetzelfde dan het vervangen met geharde kunststof gevelbekleding. Met kunststof gevelbekleding heb je een onderhoudsarm product. Schilderen is overbodig, slechts zo nu en dan een doekje met sopje over de panelen is voldoende. Daarnaast heeft kunststof gevelbekleding ook een mooie houtnerfstructuur. Zeker vanuit de verte lijkt je woning of gevel bekleed te zijn met hout.

Kunststof Bouwmateriaal heeft het juiste product in het assortiment om de Canexel te vervangen. Wij raden hiervoor Duafort hard kunststof rabat (de absolute Canexel vervanger, 10 mm dik, past achter de bestaande kozijnen) of Eurotexx Dubbel Rabat aan. Het grote voordeel van Duafort (ons advies) of Eurotexx ten opzichte van Canexel is dat de deze 2 soorten volledig uit kunststof bestaan. Dat betekent dat deze gevelbekleding geen vocht opneemt en geen last van weersinvloeden heeft. Wat montage betreft is Duafort op de zelfde manier als Canexel gevelbekleding te monteren. De panelen worden namelijk via de daarvoor bestemde groef geschroefd, zodat de bevestiging aan het oog onttrokken wordt. Daarnaast heeft Duafort als voordeel dat de huidige kozijnen kunnen blijven zitten.


Het alternatief voor Canexel bekleding en het schilderen van deze gevelpanelen

Canexel schilderen

Schilderen van Canexel is veelal onbegonnen werk en een dure tijdelijke oplossing. Net als bij normaal verrot hout is het schilderen van Canexel, wat van geperste houtspaanders, een klein deel hars en een wat hardere toplaag opgebouwd is, zonde van de tijd (zowel van je eigen tijd of die of van een professionele schilder). Vaak wordt er aangeraden om de rotte plekken van je chalet, caravan of recreatie woning op te vullen. Daarna zou je het oppervlakte moeten ruwen of schuren en vervolgens met een kostbare gronderingsmiddel of primer behandelen. Pas na deze voorbereiding en het tussendoor schuren, zal er tweemaal afgelakt / geverfd kunnen worden met dure verf.


Waarom Canexel schilderen niet efficiënt is?

Canexel schilderen is niet efficiënt, vanwege het probleem dat het verrottingsproces vanaf de achterzijde komt waarin het geperste hout verwerkt is. Hierdoor heeft het geen of weinig zin om de verharde dunne toplaag van Canexel te verven of schilderen. Dit houdt bij verrot Canexel in veel gevallen maar 1 tot 2 jaar stand. Canexel verf is geen oplossing. Een korte optelsom van het bovenstaand schilderproces, de uren van een schilder en de verf- / primermaterialen is makkelijk te maken. Uren schilder zijn vaak iets meer dan een week (ongeveer 60 uur) en de kosten van goede verf en primer ongeveer € 700,00 (60 uren schilder x € 45,00 + € 700,00 verf/primer = € 3400,00). Dit is erg veel geld voor een tijdelijke oplossing van vaak 1 tot 2 jaar.


Prijsvoorbeeld kwalitatieve kunststof gevelbekleding

De aanschaf van kunststof gevelbekleding met een verwachtte levensduur meer dan 30 jaar, een kleurvast karakter en tot 10 jaar fabrieksgarantie kost je bij een chalet met een afmeting van 10 meter lang en 4 meter breed en met (ventilatie) profielen met Eurotexx Dubbel Rabat kleur creme RAL 9001 (afmetingen vergelijkbaar met Canexel panelen) ongeveer € 2800,- exclusief montage.
Duafort is iets duurder, maar deze passen precies achter de bestaande kozijnen, kan op het bestaande regelwerk geplaatst worden. Wat een forse besparing in de montagetijd is. Op basis van onze jarenlange ervaring is Duafort een echte aanrader.


Waarom Canexel shilderen

De kosten efficiënte vervanger van verrotte Canexel

We hebben deze pagina geschreven voor een duidelijke uitleg en de bewustwording dat het niet zinvol is wanneer deze van hout geperste gevelbekleding variant verrot is te schilderen. Over 2 jaar het excuus van de schilder, sorry is erg vervelend. Voor iets meer dan voor het schilderen van Canexel kun je al echte duurzame en kwalitatieve kunststof gevelbekleding en (ventilatie) profielen aanschaffen, welke door een klussenbedrijf of door de doe-het-zelver met onze stap voor stap montagehandleiding eenvoudig te monteren zijn.
Indien gewenst kunnen wij de montage ook voor u verzorgen. Dit gelieve wel op aanvraag per e-mail, telefoon of offerte omdat ieder project verschillend is.


Canexel rot en vervangen wat een problemen
Kunststof Bouwmateriaal heeft het product op voorraad ter vervanging van Canexel gevelbekleding

Voordelen Duafort kunststof gevelbekleding als Canexel vervanger:

 • Hoogwaardige kunststof gevelbekleding (geen geperst hout in verwerkt)
 • Gladde verdiepte grove
 • Vergelijkbare paneelhoogte als Canexel
 • Verschillende kleuren
 • Matte nerfstructuur
 • Tot 10 jaar garantie
 • Verwachte levensduur 30 jaar
 • Perfecte sluiting en eenvoudige montage
 • UV bestendig en weerbestendig

Heb je nog een vraag over Canexel vervangen of wil je meer weten over kunststof gevelbekleding? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder.


Waarom Canexel gevelbekleding vervangen door echt kunststof?

 • Kunststof heeft minder onderhoud nodig
 • Kunststof heeft dezelfde nette en frisse uitstraling als hout
 • Schilderen van kunststof is niet nodig
 • Het kunststof is weerbestendig
 • Je kunt zelf de kleur en structuur bepalen

Canexel prijzen

Hierboven kun je de prijzen van Canexel vervangers zien. Deze zijn misschien prijstechnisch iets anders, maar kwalitatief een stuk beter en hebben een verwachte levensperiode van 30 jaar. Daarnaast is de fabrieksgarantie zoals genoemd tot 10 jaar. Dit hangt af van de kleurkeuze. Kiest je voor een lichte kleur is de garantie 10 jaar en kies je voor een hele donkere kleur dan is de garantie 7 jaar. Een donkere kleur absorbeert namelijk meer zonlicht en is daardoor minder kleurvast en gaat minder lang mee, waardoor er minder garantie gegeven kan worden. Maar garantie is wanneer er echt iets mis gaat; de verwachte levensduur is ongeveer 30 jaar. De Canexel prijs is niet te vergelijken met deze echte kunststof producten.


Kunststof gevelpanelen ter vervanging van Canexel kopen en online bestellen

De Canexel problemen zijn erg vervelend. Steeds vaker komen er dan ook klachten over deze (geperste houtspaanders in combinatie met hars) gevelbekleding binnen. Kunststof Bouwmateriaal bied je hiervoor het kwalitatieve alternatief: Eurotexx Dubbel Rabat of Eurotexx T-Rex Dubbel Rabat. Je koopt deze kunststof muurbekleding eenvoudig online in onze webshop. Het monteren ervan is niet moeilijk. De handige doe-het-zelver heeft dit in een mum van tijd gedaan. Niet alleen zijn de producten in onze webshop aantrekkelijk voor de particulier, ook voor bouwbedrijven staan wij klaar. Met een grote voorraad en kwalitatief hoogwaardige producten, kunnen ook bouwbedrijven grote hoeveelheden bij ons bestellen. Heb je nog een vraag over Canexel vervangen of wil je meer weten over kunststof gevelbekleding? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder.