Hoe moet je kunststof gevelbekleding onderhouden?

Hoe moet je kunststof gevelbekleding onderhouden

Kunststof gevelbekleding is onderhoudsarm. Toch is het belangrijk je kunststof gevelpanelen goed schoon te houden. Zowel voor het behoud van de kwaliteit, als voor de uitstraling van de gevel is dit erg belangrijk. Het reinigen van het kunststof zorgt voor een langere levensduur en het behoud van glans en kleur. Je kunt kunststof gevelbekleding door speciale reinigingsbedrijven laten reinigen, maar je kunt dit ook uitstekend zelf doen.

Zelf schoonmaken kunststof gevelbekleding

Eén van de voordelen van kunststof gevelbekleding is het onderhoudsarme karakter. Schilderen is niet meer nodig. Enkel het schoonmaken van de gevelpanelen volstaat. Wij raden je aan om dit twee keer per jaar te doen. Hardnekkig vuil of vogelpoep krijgt zo geen kans om zich in te verten in het kunststof en blijvende sporen achter te laten. Het schoonmaken van kunststof gevelbekleding kun je prima zelf doen, maar je dient wel rekening te houden met de volgende aspecten:

 • Gevelbekleding zit vaak op moeilijk bereikbare plekken. Het is dan ook lastig om het kunststof zelf te reinigen. Maak gebruik van een steiger wanneer je op hoogte gaat werken ten behoeve van je eigen veiligheid.
 • Voordat je met een sopje en doekje aan de slag gaat, dien je de gevelbekleding eerst goed af te stoffen. Verwijder spinrag en ander vuil, zoals zand. Oneffenheden kunnen krassen achterlaten op het kunststof.
 • Zorg niet voor teveel druk tegen de kunststof gevelbekleding. Dit kan deuken veroorzaken of het kunststof kan gaan scheuren. Zet dus geen ladder of andere voorwerpen tegen het kunststof aan.

De verwachte levensduur van de kunststof gevelbekleding is 30 jaar. Dit geldt echter alleen bij de juiste montage van de kunststof gevelbekleding en bij het juiste onderhoud ervan. Het reinigen van het materiaal zorgt voor het behoud van glans en kleur en voor de mooi blijvende uitstraling van de kunststof gevelbekleding.

Schoonmaken met een sopje en doekje

De kunststof gevelbekleding is prima te reinigen met een doekje en een sopje met bijvoorbeeld allesreiniger of groene zeep. We raden agressieve of chemische schoonmaakmiddelen af, omdat deze verkleuringen kunnen veroorzaken. Er bestaat een kans dat er zich groene aanslag op de gevelbeplating vormt. Deze kun je verwijderen met een speciale reiniger of met allesreiniger. Gebruik echter geen schuurmiddelen, dit verwijdert wel de groene aanslag maar veroorzaakt tevens krassen op het kunststof en dat willen we uiteraard graag voorkomen. Met een sopje, dat je even laat inwerken op de groene aanslag, en een zachte doek, is de aanslag prima te verwijderen. Naarmate de aanslag of ander vuil, zoals vogelpoep, langer op het kunststof blijft zitten, kan het vuil zich gaan invreten en is het lastiger te verwijderen. Het is dus verstandig vuil tijdig te verwijderen.

Schoonmaken kunststof gevelbekleding met een sopje en een doekje

Reinigen met een hogedrukspuit

Ook met een hogedrukspuit is de kunststof gevelbeklediging goed te reinigen. Let hierbij wel op voldoende ruimte tussen de gevel en het mondstuk van de hogedrukspuit. Ook een roterende kop van de hogedrukspuit wordt afgeraden. Voordat je de gevel gaat afspuiten, is het wel verstandig eerst even het zand en ander vuil weg te borstelen met een zachte bezem. Zo voorkom je krassen.

Don’ts bij het onderhoud van kunststof gevelbekleding

Er zijn een aantal punten die af te raden zijn bij het onderhoud van kunststof gevelbekleding:

 • Maak geen gebruik van schuurmiddelen of schuurspons. Deze producten kunnen krassen op je gevelpanelen achterlaten.
 • Maak geen gebruik van chemische schoonmaakproducten of agressieve stoffen, zoals terpentine, aceton en chloor. Deze producten kunnen het kunststof doen verkleuren.
 • Gebruik geen stoomreiniger bij het schoonmaken van de kunststof gevelpanelen. Het stoom kan het kunststof aantasten.
 • Droog reinigen raden wij af. Door met een droge doek over de gevel te wrijven, bestaat de kans dat er krassen op het kunststof komen.

Tips voor het schoonmaken op een rijtje

Voor het onderhoud van de kunststof gevelbekleding kun je de volgende tips in acht nemen:

 • Reinig je kunststof gevelbekleding tweemaal per jaar
 • Verwijder zand, stof en vlekken zo snel mogelijk
 • Vermijd chemische, bijtende schoonmaakproducten
 • Maak gebruik van een sopje en een zachte doek of spons
 • Borstel, voordat je met een sopje en doekje aan de slag gaat, eerst het vuil weg