Wat zijn rabatdelen?

Ben je op zoek naar een snelle manier om een gevel te bekleden? Dan zijn rabatdelen de beste keuze. Rabatdelen zijn planken of panelen van hout of kunststof. Ze hebben een groef en een messing die gemakkelijk in elkaar geschoven kunnen worden, waardoor gevels en andere elementen van woningen gemakkelijk en snel bekleed kunnen worden. Wil jij weten wat rabatdelen zijn? Wij hebben alles wat je moet weten over rabatdelen voor je op een rijtje gezet.

Over rabatdelen

Een rabatdeel of gevelpaneel is oorspronkelijk een houten plank die aan de onderkant een groef en aan de bovenkant een geschulpte rand heeft, die ook wel de messing wordt genoemd. De geschulpte rand past naadloos in de groef, waardoor de rabatdelen gemakkelijk in elkaar geschoven en onzichtbaar aan de ondergrond bevestigd kunnen worden. De geschulpte rand en de groef overdekken de kier die anders tussen houten planken zouden ontstaan, zodat er na een regenbui geen water tussen de planken achterblijft. Hierdoor worden houtrot en schimmels tussen de planken voorkomen. Vroeger waren er alleen houten rabatdelen verkrijgbaar, maar vandaag de dag zijn er ook kunststof rabatdelen verkrijgbaar. De messing en de groef van kunststof rabatdelen hebben geen beschermende functie tegen regenwater meer, maar vormen wel een handig kliksysteem wat het monteren nog gemakkelijker maakt. Rabatdelen worden meestal horizontaal aangebracht, maar kunnen ook verticaal worden aangebracht. Door te kiezen voor rabatdelen kunnen gevels en dakkapellen op stijlvolle wijze snel en gemakkelijk bekleed worden.

Een voorbeeld van rabatdelen op een stacaravan

Verschillende soorten rabatdelen

Rabatdelen zijn verkrijgbaar in allerlei soorten, structuren en stijlen. Zo kan je kiezen tussen houten rabatdelen en kunststof rabatdelen en heb je de keuze uit verschillende rabatstijlen, zoals Zweeds rabat of dubbelrabat. Bij kunststof rabatdelen heb je bovendien de keuze uit verschillende structuren. Van rabat met een houtlook tot rabat met een glad oppervlak en/of rabat met een betonlook, de mogelijkheden zijn eindeloos. Hieronder vind je een overzicht van verschillende soorten en stijlen rabatdelen, hun voordelen en hun eigenschappen.

Rabatsoort: Houten rabat

Rabatdelen zijn oorspronkelijk houten planken, die door middel van een groef en een messing gemakkelijk in elkaar geschoven kunnen worden. Houten rabatdelen zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen, hebben een natuurlijke uitstraling en geven een woning, chalet, schuur of bedrijfspand een authentieke, klassieke uitstraling. Houten rabatdelen hebben als nadeel dat ze veel onderhoud vergen. Zo moeten ze regelmatig schoongemaakt worden en is het aan te raden om ze elke 4 á 5 jaar te voorzien van een nieuwe laag verf of lak, om houtrot en een verwaarloosde uitstraling te voorkomen.

Rabatsoort: Kunststof rabat

Kunststof rabatdelen worden gemaakt van (gerecycled) kunststof. Ze zijn, net als houten rabatdelen, verkrijgbaar in verschillende stijlen. Daarnaast kan je kiezen uit verschillende structuren. De groef en de messing van kunststof rabatdelen vormen een gemakkelijk kliksysteem waardoor het monteren van kunststof rabat een fluitje van een cent is. Kunststof rabatdelen zijn verkrijgbaar met verschillende structuren, waaronder een natuurgetrouwe nerfstructuur, een betonlook en/of een glad oppervlak.

Rabatsoort: Enkel rabat

Enkel rabat is een rabatdeel dat één plank bevat. Door te kiezen voor enkel rabat wordt de gevel plank voor plank bekleed. De lagere paneelhoogte van enkel rabat heeft als voordeel dat lastige hoeken en inkepingen gemakkelijk bekleed kunnen worden. Zo kan jij jouw gevel tot in detail netjes afwerken. Enkel rabat is verkrijgbaar in verschillende kleuren, structuren en stijlen, zodat er voor elke situatie een passende vorm van gevelbekleding is.

Rabatsoort: Dubbel rabat

Dubbel rabat heeft een hoge paneelhoogte en bevat twee planken per paneel. Dit heeft als groot voordeel dat een gevel één keer sneller bekleed wordt dan wanneer men kiest voor enkel rabat. Dubbel rabat is alleen verkrijgbaar in kunststof. Dubbele rabatdelen van kunststof zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en stijlen.

Dit is dubbel Rabat van Eurotexx

Rabatstijl: Potdeksel/Zweeds rabat

Rabatdelen met een potdekselprofiel, ook wel Zweeds rabat genoemd, hebben een authentieke, overlappende opbouw aan de gevel of wand, een traditioneel Zweedse uitstraling en de perfecte sluiting. Ze zijn eenvoudig te monteren en geschikt voor allerlei soorten bebouwingen. Potdeksel rabatdelen zijn zowel in hout als kunststof verkrijgbaar. Ben je op zoek naar onderhoudsarme rabatdelen met een lange levensduur? Dan is kunststof de beste keuze.

Toepassingen van rabatdelen

Ben jij op zoek naar duurzame, onderhoudsarme gevelbekleding die jouw gevel een nette en verzorgde uitstraling geeft en jarenlang meegaat? Dan zijn kunststof rabatdelen iets voor jou. Met kunststof gevelbekleding, zoals rabatdelen, kunnen gevels en wanden snel bekleed worden en krijgen ze een nette, verzorgde uitstraling. De lange levensduur van kunststof gevelbekleding zorgt er bovendien voor dat jij er jarenlang onbezorgd van kunt genieten. Kunststof rabatdelen zijn geschikt voor het bekleden van gevels en wanden van bedrijfspanden, woningen, chalets, recreatie- en vakantiewoningen, woonboten, terrasoverkappingen, tuinschuurtjes en stacaravans en zorgen ervoor dat jij jarenlang kunt genieten van een nette gevel.

Meer weten over de levensduur van kunststof gevelbekleding? In ons artikel Hoe lang gaat kunststof gevelbekleding mee? vind je meer informatie.